Lajčák: Ministri EÚ chceli nájsť dohodu pri zbrojnom embargu pre Sýriu

28.05.2013 Celý región

Brusel 28. mája (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ mali snahu dospieť ku všeobecnej zhode ohľadom režimu zbrojných sankcií pre Sýriu, ale nepodarilo sa im dohodnúť sa. Tak zhodnotil dvanásťhodinový maratón politických rokovaní v Bruseli šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

"Rokovali sme dvanásť hodín iba o jednej téme a nebol konsenzus ani jedným smerom," opísal Lajčák v exkluzívnom rozhovore pre TASR pondelňajšie zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

Lajčák upozornil, že bola skupina krajín, ktorá chcela predlženie súčasného režimu zbrojného embarga, s eventuálnou možnosťou zrušenia zákazu predaja zbraní pre umiernenú sýrsku opozíciu za prísnych podmienok. To by si podľa neho vyžadovalo súhlas všetkých 27 krajín, čo sa nestalo. Ďalej boli krajiny, ktoré trvali na tom, aby sa možnosť predaja zbraní pre opozíciu otvorila čo najskôr.

"Napriek tomu, že sme veľa času strávili a snažili sme sa premostiť jednotlivé pozície, nie celkom sa nám darilo. Ale bola tu snaha nájsť zhodu," uviedol Lajčák.

Šéf slovenského rezortu diplomacie upozornil, že výsledkom rokovaní na Rade ministrov je to, že sankcie voči Sýrii zostávajú aj naďalej v platnosti, pokiaľ ide o reštrikcie v obchodnej a finančnej oblasti. Výnimkou sú dodávky zbraní pre potreby sýrskej opozície.

Téma možného predaja zbraní bola podľa neho odovzdaná do rúk jednotlivých členských štátov EÚ, pričom sa ministri konsenzuálne dohodli, že pôjde o dobrovoľný záväzok krajín, že nebudú zbrane predávať hneď teraz. Podľa návrhu ministrov by žiadne zbrane nemali byť dodané do Sýrie pred 1. augustom.

Dôvodom, ako upozornil Lajčák, je dať najskôr šancu na úspech pre politický proces a pripravovanú Ženevskú konferenciu.



"A ak sa pristúpi k dodávkam zbraní, tak sa budú prísne rešpektovať zásady politickej deklarácie, ktorú sme dnes prijali," upozornil Lajčák. Dodal, že na jednej strane ide o dodržiavanie kódexu dobrého správania EÚ a na druhej strane predaj zbraní pre sýrsku opozíciu bude prísne kontrolovaný. Z hľadiska ich účelu a adresáta. Tak, aby zbrane dostávala iba umiernená opozícia a aby tie zbrane slúžili iba na ochranu civilistov.

"Znamená to, že je tam výrazne zúžená možnosť dodávať zbrane," uviedol Lajčák.

Minister zároveň upozornil, že do 1. júna, keď vyprší platnosť súčasného zbrojného embarga voči Sýrii, sa pripraví potrebná právna smernica, aby rozhodnutie Rady z pondelka malo jasnú právnu podobu.

Lajčák zároveň dodal, že to, či niektoré členské krajiny začnú dodávať zbrane pre povstalcov v Sýrii bude závisieť aj od ďalšieho vývoja situácie v tejto krajine.


Rusko je rozčarované zrušením embarga na dovoz zbraní do Sýrie

Rusko je rozčarované rozhodnutím Európskej únie o zrušení embarga na dovoz zbraní do Sýrie. Vyhlásil to dnes v Moskve námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorý dodal, že to poškodilo perspektívu zvolania medzinárodnej konferencie o budúcnosti Sýrie.

Rusko sa spolu s USA, ako aj s ďalšími západnými spojencami snažia usporiadať mierovú konferenciu, ktorá by ukončila občiansku vojnu v Sýrii. Ministri zahraničných vecí USA a Ruska - John Kerry a Sergej Lavrov - v pondelok počas ich rokovaní v Paríži povedali, že urobia, čo budú môcť, aby priviedli sýrske bojujúce strany k rokovaciemu stolu, a to v čase, keď sa boje zintenzívnili a objavili sa nové obvinenia o použití chemických zbraní.

Navrhovaná konferencia, ktorá by sa podľa očakávaní mala konať v polovici júna v Ženeve, odráža prvé vážne diplomatické snahy za takmer rok ukončiť konflikt, v ktorom zahynulo odhadom vyše 80.000 ľudí a milióny ušli zo svojich domovov.

Riabkov dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Hlas Ruska spresnil, že krajiny organizujúce konferenciu okrem iného narážajú i na spory ohľadom pozvaných účastníkov: USA sa napríklad usilujú zabrániť účasti Iránu a Rusko sa domnieva, že hovoriť o ďalšom usporiadaní v Sýrie nie je možné bez prítomnosti zástupcov Saudskej Arábie, Egypta a Iránu.

Postoj americkej diplomacie k účasti Iránu označil Riabkov za nesprávny - už vzhľadom na to, aký vplyv má teheránsky režim na situáciu v Sýrii i v celom priľahlom regióne.

Ruský diplomat upozornil, že USA a Rusku sa zatiaľ nepodarilo zblížiť ich pozície v niektorých kľúčových aspektoch tejto v súčasnosti najväčšej medzinárodnej krízy. Spresnil, že na konferencii v Ženeve musí sýrsku opozíciu zastupovať taká delegácia, ktorá by bola schopná prijímať rozhodnutia v menej celej opozície a ktorá by sa nepokúsila využiť pripravovanú konferenciu ako nástroj na odstránenie režimu Bašára Asada.
 

Vyberte región